Természetfotósok!

Elég régen jelentkeztünk új hírekkel itt a blogon, de ez nem azt jelenti, hogy nem történik semmi! Most néhány mondattal összefoglaljuk az elmúlt napok eseményeit.

Érdekességképpen megemlítjük, hogy megjelentek a Hortobágyon a pásztormadarak, melyeket egy kis türelemmel akár lencsevégre is lehet kapni. A fenti képet Balmazújváros mellett egy cseresznyéskertben készítettük. Egyes években fészkelnek is nálunk e tarka, “bóbitás”, rózsás seregélyek, és csak reménykedni tudunk, hogy idén is így lesz majd… A fészkelési inváziók eddig általában a sáskákban gazdag, szárazabb években voltak.

A lesekről néhány szóban 🙂

A “vércsés les” továbbra is szuper és rengeteg élménnyel gazdagítja a hozzánk látogató fotósokat! Egyre bővül a fotozótt madárfajok listája is… már volt kerecsensólyom, szalakóta és kis őrgébics is a les előtt! Emellett mindkét oldalon megtörtént az odúfoglalás és a tojásrakás is. Május 19. és 20. óta már tojásokon ülnek a kék vércsék, ezért június 15. körül számítunk a fiókák kelésére és indul az etetés… sok-sok akcióval! Jelenleg még kevés párzás is megfigyelhető és gyakran ajándékoz a hím madár táplálékot a tojónak. Úgy tűnik, hogy egy vörös vércse pár is odút foglal, az elmúlt napokban így ezek is gyakran lencsevégre kerültek…

A “panoráma les” még működik, az elmúlt napokban leginkább kis kócsagok, kanalasgémek és a helyi fészkelő bíbicek, godák és piroslábú cankók parádéztak a les körül, de egy-egy üstökösgém és batla is meg-megjelent már. A tavaszi vonulási időszak a végéhez közeledik és valószínűleg május végétől már gyengül az aktivitás ennél a lesnél.

Elárasztották viszont a “kis kárókatona les” tavát és napról napra több és több madár jelenik meg a les előtti szigeten és beülőfán! Most még többnyire récék használják a szigetet, de napokon belül bővebb információval is szolgálunk, hogy miket lehet ebből a lesből lencsevégre kapni!

Mindenkinek szép fényeket és élménydús május végét kívánunk!

A Sakertour csapat

Leave a comment