Régen jelentkeztünk. Az elmúlt hónapokban rengeteg időt töltöttünk terepen, sokszor az időjárás nehézségeivel megküzdve. Azonban most álljon itt pár sor az elmúlt időszak történéseiről.

A téli csapadék következtében a pusztán látványos elöntések alakultak ki. Májusban közel 100 mm csapadék hullott a térségben, amely tovább növelte az vizes élőhelyek kiterjedését. Azonban a májusi szokatlanul hűvös időjárás következtében sok madárfaj költése meghiúsult. A hideg idő éppen akkor érkezett, amikor a fészkekben a tojások a kelés közelében voltak. A szülőmadarak a saját létfenntartásukról gondoskodtak, az utódnevelésre nem maradt elég energiájuk. Emiatt rengeteg költés tönkrement. A vércsés les mentén fészkelő 2 pár vörös vércse is elhagyta tojásait. A les környékén a kék vércsék eleinte jól mozogtak. A lehűlés következtében azonban a madarak aktivitása alábbhagyott. Azonban a les mindkét oldalán tanyát vert egy-egy pár. A térségben a kerecsensólymok költése 70%-ban megsemmisült. A nádasokban megtelepedett gémfélék költésében is hasonló szomorú arányok voltak megfigyelhetőek. Akadt olyan nagy kócsag kolónia, amelyben a költések 90%-a meghiúsult. Egy kb. 100 páros kanalasgém telepen mindösszesen 3 fióka érte el kirepülési kort. A talajon költő fajok közül az áprilisban költő bíbicek voltak, amelyek költése legkevésbé sínylette meg ezt az időjárási anomáliát. A nagy godák és piroslábú cankók fészkelése azonban túlnyomó részben sikertelenek lettek. Ugyanez elmondható a füstifecskék esetében is. Sok fészkelésbe kezdett fecske elhagyta a tojásait, ill. akadt olyan pár is, amely a táplálékhiány következtében kidobálta a fiókáit a fészekből.

Azonban, ne csak a szomorú híreket közöljem: a szokatlanul csapadékos időjárás következtében májusban ritkán látható, szép kamillavirágzás volt a Hortobágyon. Ezek a kis virágok nemcsak nagy felületen, hanem szokatlan sűrűségben díszlettek a vakszikes, kopár talajon.

A villás boglárkák is kiterjedt, összefüggő tömegben nyílottak a pusztán.

Üdvözlettel

Sakertour team

Leave a comment