Kedves Fotós Barátaink!

Az elmúlt napok hűvös időjárása meghozta a darvakat a Hortobágyra. A látványos, többezres tömegek még hiányoznak, de százas csapatok már róják a térség szántóit, gyepeit. A madarak napi ritmusa még nem alakult ki. Az előre kihelyezett mobil lesek előtti területeket jelenleg még nem látogatják, de ahogy a darvak száma nő, úgy egyre valószínűbb, hogy fényképezni lehet majd őket. Természetesen erről rögtön hírt adunk.

A jelek azt mutatják, hogy jó darvas évnek nézünk elébe. Már jelenleg is szinte csak kétfiókás családokat lehet látni, ami azt mutatja, hogy az északi költőhelyeken jól sikerültek a költések. Amennyiben az októberi időjárás is kegyes lesz, akkor van  esély az elmúlt évi maximális daruszámot megdönteni. Ez persze nem lesz könnyű, hiszen tavaly 103 ezer madár volt egyidejűleg számolva!

Aki a darvak igazi beözönléséig vágyik némi fotóscsemegére, annak a kis kárókatonás lest tudjuk ajánlani. A vízszint most 20 cm-rel magasabb, mint a nyáron. Ez azt jelenti, hogy a földnyelv teteje éppen a vízszint alatt van. Szép sima víztükörrel lehet fotózni a madarakat. A récék továbbra is szeretnek kiüldögélni ide, óriási fürdéseket rendeznek, amiből aztán nagy csetepaték kerekednek. A les előtt 1-2 méterre úszkálnak a kacsák, a kis vöcsök és a jégmadár is rendszeres vendég a lesnél. A kis kárókatonák továbbra is hűségesek a helyhez.

 

Üdvözlettel:

Sakertour

Leave a comment