Madártömeg a “kiskárós” lesnél

Scroll down to content

Néhány mondat és kép segítségével mesélünk a hortobágyi leseknél történtekről:

A “kiskárókatonás” les előtti sziget és a beszállófák a környék madarainak kedvenc helye lett. Az utóbbi két hétben még inkább felfedezték és a frissen kirepült fiatal bakcsók, üstökösgémek és kis kócsagok is rendszeresen látogatják. Természetesen a névadó kis kárókatonák képviselik továbbra is a “tömeget”, olykor 40 példány is tanyázik a szigeten és az ágakon. Déli időszakban a nyári ludak és récék előszeretettel pihennek a les előtt, 30-40 egyed is kiül a zátonyra. Fotós szempontból ennek nagyon örülhetünk, mert reggel fél 6 és kora este fél 8 között mindíg van fotózható madár a les előtt 3-15 méterre (fotó: Jerkovich István Claustro).

Óriási élmény az amikor a kis kócsag vagy a szürke gém 3 méterre az üvegtől tollászkodik egy fél órát. Tehát ne hagyjátok otthon a kis zoomokat sem! 🙂

 A búbos vöcsök mama a les mellett eteti, neveli a fiókáit. A kis kárókatonák mellett rendszeres vendég egy dolmányos varjú pár is, amely mindíg csinálja a “fesztivált”! A les előtt táplálkoznak a billegető és erdei cankók, a guvat, és több kis énekesmadár (nádiposzáták, billegetők).

Szerencsével még a hazánkban igen ritka és nagyon nehezen fotózható íbiszféle, a batla is előkerül… (fotó: Klemanovits Márk).

Augusztus 1. után vannak még szabad helyek a lesben, kérjük, hogy lehetőleg két vagy három fő érkezzen. Jelentkezni a fenti fejlécben lévő elérhetőségeken lehet.

A kék vércsés lesnél költő párok sikerrel kireptették a fiókáikat. A fiatalok pár napig még a les körül mozognak, az öregek még etetik őket, ugyanakkor már sokat szálldosnak napról-napra egyre ügyesebben. A beszállóágakat már ritkábban használják. Akit érdekel még ez a lehetőség, az inkább habitusképekre számíthat.

Szép fényeket kíván a Sakertour csapat!

Leave a comment